7 שיטות אילוף פופולריות בקרב מאלפי הכלבים

אילוף כלבים הוא חלק בלתי נפרד מאימוץ הכלב.

גם אם לא משתמשים בשיטת אימוץ מבוססת, עצם הקיום של דינמיקה בין הכלב לבעלים יוצרת סוג של אילוף כלשהו.

בלא שימוש בשיטה אפקטיבית ועקבית, האילוף עשוי שלא להצליח.

פעמים רבות הוא עשוי אף לגרום נזק לכלב ולמערכת היחסים בין הכלב לבעלים.

לכן כדאי להכיר את השיטות השונות לאילוף כלבים, ולאמץ אחת או יותר מהן למען האימונים.

אספנו את 7 שיטות האילוף הפופולריות ביותר כדי שנוכל להכיר אותן, את ההבדלים ביניהן, ואת היתרונות והחסרונות של כל אחת מהן.

פרט אלפא ודומיננטיות

שיטת האילוף המתבססת על דומיננטיות ועל פרט האלפא. שיטה זו מושתתת על המנטליות הטבעית של הכלב לחיים בלהקה, שם ישנה היררכיה טבעית בין הפרטים השונים. על פי התאוריה התומכת בשיטת אילוף זו, הכלב תופש את המשפחה שלו כלהקה שלו. שיטת האילוף הזו מבקשת להקנות לבעלים את המעמד של פרט האלפא של הלהקה מתוך הבנה שכתוצאה מכך, הכלב יכבד ויציית להם. באופן הזה, השיטה מבקשת למנוע מהבעלים להציג כל מחווה של שוויון. הכלב לא יהיה רשאי לעלות על הרהיטים או על המיטה, והבעלים לא יתכופף כדי להביט בו בגובה העיניים. ומנגד, הכלב יידרש לשבת ולחכות כאשר הוא ירצה לצאת או כאשר הוא יצפה לאוכל. הביקורות כלפי השיטה טוענות שהיא מיושנת משתי סיבות:

  • ראשית, ישנם ספקות אודות המנטליות הטבעית של הכלב אשר מקודמים על ידי מחקרים. ע”פ המחקרים ניתן להבדיל את ההתנהגות של זאבים בטבע לעומת ההתנהגות שלהם בשבי.
  • שנית, ישנן טענות ששיטת האימון הזו עשויה לגרור התנהגויות לא רצויות הנובעות מפחד או מתסכול של הכלב.

חיזוק חיובי

שיטת אילוף של חיזוק חיובי מושתתת על עקרון פשוט למדי – כלבים יחזרו על התנהגות טובה אם הם יתרגלו שהם מקבלים פרס עליה. באופן הזה, כל שיטת האילוף בנויה על נתינת חיזוקים חיוביים כפרס על התנהגות טובה. מנגד, התנהגות רעה לא גוררת שום התייחסות ולא חיזוקים שליליים . הענישה היחידה שעשויה להיות היא לקיחת פרסים שניתנו בעבר כמו צעצועים. כדי שהשיטה תצליח כראוי, יש לנקוט בהתמדה ובקונסיסטנטיות . בנוסף, כל בני הבית צריכים לנקוט באותה שיטת פרסים ולהשתמש באותן הפקודות. יש להיזהר שלא לתת פרסים על התנהגות לא טובה, ולכן צריך לשים לב כל הזמן להתנהגות של הכלב ולמה שהוא מקבל . לדוגמה, אנו עשויים באופן טבעי לתת לכלב לצאת לחצר כאשר הוא נובח על חתול שנמצא בחוץ, אבל זה יהיה פרס להתנהגות לא רצויה. השיטה מצוינת ללימוד פקודות, אבל כדי לתקן התנהגות לא רצויה נדרשת סבלנות גדולה.

אילוף מדעי

קשה להתייחס לאילוף מדעי כשיטת אילוף אחת, והיא למעשה מהווה יותר משפחה שלמה של שיטות אילוף. המשותף לכולן הוא ההתבססות הנאמנה למחקרים הנעשים בתחום האילוף וההתנהגות. באמצעות מחקרים שכאלה, מתקבלת הבנה רחבה ומדויקת יותר אודות צורות ההתנהגות של כלבים. נלמד האופן שבו הם תופשים את העולם ואת סביבתם, והאפקטיביות של חיזוקים שונים, חיוביים ושליליים כאחד. באופן הזה, שיטות של אילוף מדעי לרוב כוללות חיזוקים חיוביים – ולעתים גם חיזוקים שליליים . למרות זאת מאלפים מדעיים נוטים להאמין שיש צורך ללמוד כיצד לעודד התנהגויות רצויות מבלי חיזוקים, והדבר מתבסס על הבנה פסיכולוגית של הכלב. מאלפים מדעיים נוהגים לבצע מחקר ולהתעדכן במחקרים האחרונים.

אילוף מבוסס קליקר

אילוף מבוסס לחצן מושתת גם הוא על יצירת התניה בין התנהגות טובה לבין חיזוק חיובי, רק שהשיטה משתמשת בלחצן כחיזוק חיובי כללי. מדובר בלחצן אשר מייצר צליל פשוט כשל שריקה, שאותו הכלב לומד לזהות כמאשרר להתנהגות חיובית. בצורה זו ניתן ליצור התניות נוספות כדי ללמד את הכלב כיצד עליו לנהוג. באופן הזה, השיטה מתחילה ביצירת קשר בין הצליל של הלחצן לבין הפרס . זאת, כדי ליצור התניה ראשונית אצל הכלב ולגרום לו לשאוף לשמוע את הלחיצה על הלחצן. לאחר מכן, משלבים פקודות מילוליות עם הלחיצה, וכך ניתן ללמד את הכלב פקודות שונות. השיטה מצוינת ללימוד פקודות בסיסיות . ניתן אף להשתמש בה כדי ללמד משימות מורכבות יותר – אך מנגד, היא לא תמיד מתאימה לתיקון התנהגויות לא רצויות.

אילוף אלקטרוני

שיטת האילוף האלקטרוני מבוססת על חיזוקים שליליים. היא מקבלת את שמה מתוך השימוש בקולר האלקטרוני אשר באמצעותו ניתן לתת שוק חשמלי קטן לכלב. באופן הזה, כאשר התנהגות לא רצויה מתבצעת, הכלב מקבל חיזוק שלילי בצורת שוק חשמלי. באופן הזה הוא אמור ללמוד להימנע מלחזור על ההתנהגות הזו. הפתרון האלקטרוני עשוי לסייע במקרים בהם אין גישה פיזית אל הכלב, כמו למשל כאשר רוצים שיישאר בתחומי חצר כלשהי. יש מי שמעיד שהקולר האלקטרוני פוגע בכלב פחות מאשר רצועה שעשויה לחנוק אותו. עם זאת, ישנן הרבה בעיות בשיטה הזו.

  • ראשית, מכיוון שהיא מתבססת על חיזוקים שליליים, הכלב לומד מה אסור לו לעשות במקום ללמוד מה הוא אמור לעשות.
  • שנית, שיטה מבוססת כאב עשויה לגרום ללחץ, פחד וחרדה. מלבד היותם פוגעניים לכלב מבחינה פסיכולוגית, הם עשויים גם לעודד התנהגות תוקפנית בלתי רצויה.

בנוסף לכך, שיטות האילוף האלקטרוני משומשות פעמים רבות על ידי בעלי כלבים לא מנוסים. כך נעשה שימוש יתר אשר מגביר את החסרונות של השיטה.

אילוף רפלקטיבי

אילוף רפלקטיבי, שעשוי להיקרא “שיטת מראה” או “שיטת היריב”, מבוסס על התפישה שהכלב לומד מהתבוננות. באופן הזה, כאשר נותנים לכלב מודל התנהגות כלשהו, אשר מושם כסוג של יריב לקבלת טובין או תשומת לב, הכלב יחקה אותו. השיטה מתבססת על השמת יריב כלשהו, לרוב אדם אחד מלבד הבעלים או המאלף, אשר משמש כמודל להתנהגות טובה והוא מתחרה עם הכלב על קבלת טובין או תשומת לב. הכלב יבין במהירה שהיריב שלו מקבל את הדברים שהוא עצמו רוצה לקבל. הכלב יתבונן בהתנהגויות של היריב אשר מקנות לו את הפרסים הרצויים, ויחקה אותן. הפילוסופיה שעומדת מאחורי השיטה היא העדפה של אילוף המבוסס על ההתנהגות הסוציאלית הטבעית של הכלב, במקום לנסות לפעול נגדה. כלומר, לגרום לכלב ללמוד מדוגמה ולשנות את ההתנהגות שלו מעצמו במקום לנסות פשוט לנטרל את ההתנהגויות שלו או להקנות לו התנהגויות חדשות. על אף שהשיטה זוכה להצלחה דומה לאלו של חיזוקים חיוביים ויצירת התניות, הפילוסופיה העומדת מאחוריה גורמת לרבים לראות אותה כטבעית יותר וכך להעדיף אותה.

אילוף מבוסס מערכת יחסים

שיטת האילוף המבוססת על מערכת יחסים לא עומדת כשלעצמה, אלא מערבת בה סגנונות אילוף אחרים, אך היא שמה דגש על מערכת היחסים בין הכלב לבעלים. השיטה מבקשת בעצם לחזק את מערכת היחסים בין השניים וליצור הבנה גדולה יותר להטבה הדדית. הבעלים לומד בעצם את שפת הגוף של הכלב ואילו פרסים נותנים לו מוטיבציה, וכך הוא יכול לגשת אל הכלב באופן נכון וישיר יותר . בנוסף, התנהגות לא טובה לא פשוט גוררת ענישה. בהתנהגות לא טובה מתבצע תהליך שבמסגרתו הבעלים מנסה להבין מה גרם לכלב להתנהג כך, ולנסות לתקן את התנאים. באופן הזה ניתן לייצר גם אילוף אשר מחולק לדרגות קושי שונות. הבעלים יבינו מה עשוי להקשות על הכלב להתנהג כראוי או לציית לפקודות,. הם יתחילו את האימונים בסביבה בה הגורמים הלא רצויים הללו מנוטרלים. לאחר מכן יתקדמו לאט לאט לסביבות בהם הגורמים קיימים . לדוגמה, להתחיל לתרגל ציות לפקודת ישיבה בחדר סגור וחסר גירויים, ורק מאוחר יותר להתקדם לפארק.

לסיכום: שילוב של שיטות לאימון נכון

שיטות האימון השונות זוכות להצלחה בתחומים שונים. חלקן משמשות ללימוד פקודות, אחרות ללימוד משימות מורכבות יותר, וישנן אלו אשר נועדות יותר לנטרול התנהגויות לא רצויות. באמצעות היכרות עם השיטות השונות מגיעים להבנות . כיצד כל אחת מהשיטות יכולה לתרום לכלב – ובנוסף, גם כיצד כל אחת עשויה להזיק לו . הבנה נוספת היא לייצר שגרת אימונים נכונה ורצויה אשר תביא לתוצאות הטובות ביותר.

למידע נוסף והרשמה
התקשרו לטלפון 050-5528208 או השאירו את פרטיכם:

עוד בנושא

הכשרת כלבי שירות
הכשרת כלבי שירות

שנים רבות מלווה הכלב במסירות יוצאת דופן אנשים בעלי מוגבלויות וצרכים מיוחדים. התמיכה הפיזית והנפשית שמעניק הכלב לאנשים אלה מסייעת

קרא עוד >>

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם: